Sitemap
 

 
 
Beknopte biografie
Jozef Dekkers 17 Nov 2010

 

 

Jozef Dekkers

Zoon van A.J.B. Dekkers (winnaar Prix de Rome 1953) en H. Harder, die elkaar ontmoetten op de Rijksakademie te Amsterdam.

 
(1959) Geboren te Arnhem, 12 augustus 1959.
Mijn ouders woonden toen met 5 kinderen in Didam (Gelderland); ik was de zesde, het werden er uiteindelijk acht.

 
 

Twee weken na mijn geboorte is de familie verhuisd naar Sterksel, een dorpje in Brabant vlak bij Eindhoven, waar mijn vader kort tevoren een baan als tekenleraar op het Sint Joris Lyceum had aanvaard.

 

Mijn Ouderlijk Huis aan de Tenbrakeweg 20 te Sterksel, waar ik mijn jeugd heb doorgebracht tot mijn 16de.


In 2000 verkocht, en kort na mijn ouders' verhuizing in dat jaar, door de nieuwe eigenaar afgebroken.

Sterksel, ons huis (olieverf)
(Olieverfschilderij gemaakt door Jozef Dekkers in 1984)
 

Het huis stond 'in de rimboe': veel bos rondom, weinig buren, er waren nog geen voorzieningen zoals verharde wegen, waterleiding, of riool, en in huis was men voor de keukenkraan afhankelijk van een waterpomp met een reservoir pal onder het dak. Maar het was voor mijn ouders de enige optie op de korte termijn in de wijde omgeving. Bovendien kostte het weinig en ook de grond was er nog spotgoedkoop. Sterksel -toen nog voor 95% agrarisch- was nog maar in het prille beginstadium om zich te ontwikkelen tot "satellietdorp" van regio Eindhoven.

Sterksel, ons huis (waterverf)
Rechts van het midden, achter de garage (de verticale streepjes), schittert mijn vader's atelier dat hij meteen het eerste jaar heeft laten bouwen. (Waterverfschilderij gemaakt door Jozef Dekkers in 1997)

Het huis oogde buitengewoon elegant en sjiek vanaf de straat. Maar het was in werkelijkheid armoedig en sober opgetrokken van herbruik-materiaal uit de streek, waar niet zelden oude boerderijen werden afgebroken voor nieuwbouw. Het vergde veel onderhoud, hetgeen wij zoveel mogelijk zelf deden.

Zo heb ik mijn jeugd kunnen doorbrengen in alle ruimte en vrijheid wonend in een stoere villa op een enorme lap grond aan een bosrand in een dorp vlak bij De Peel.

 
(1964)

Lagere School periode

In Augustus 1964 vijf geworden, maakte ik begin september mijn entree in de kleuterklas.

Een kilometer lopen, naar de St Aloysius school* in het centrum van het dorp. Een dagelijks traject tot en met de 6de klas in 1970, dat ik nog steeds in detail voor me kan zien.

 
 

(* de St Aloysius school te Sterksel is in 2006 afgebroken)

 

 
Omdat deze foto van 1966 is moet hij gemaakt zijn in de 2de klas lagere school. Jozef Dekkers in 1966
Jozef Dekkers in 1966, door een ingehuurde fotograaf op de St. Aloysiusschool te Sterksel
 
 

Thuis waren altijd kleurpotloden, viltstiften, allerlei soorten verf, inkt, krijt en papier in overvloed aanwezig. Ik tekende vanuit mijn verbeelding wilde dieren in gevecht, straaljagers, vrachtwagens, ruimteraketten, imposante kastelen. Portretteerde familieleden, maakte karikaturen, geïllustreerde verhalenboeken, stripverhalen.
Of tekende in detail wat ik onderweg had staan bekijken aan bouwwerkzaamheden op weg naar school (zo nu en dan werd een hap bos vervangen door een nieuwe villa).
Ik scoorde er negens en tienen mee, soms maar een acht. Ook presenteerde ik op school mijn meterswijde wereldkaarten en rijkgeïllustreerde faunaboeken die ik thuis had gemaakt.

Ook met taal en schrijven deed ik het goed. Maar verder had ik tamelijk gemiddelde rapportcijfers, behalve voor rekenen, (onvoldoende). En mijn aandacht dwaalde algauw alle kanten op, en dat is nog steeds zo.

 
  Thuis waren kasten vol kunstboeken die ik op den duur kon dromen.
Zorgzame, aanmoedigende ouders. Een vader die ervan hield zijn kennis over te dragen en zijn creatieve enthousiasme spelenderwijs deelde.
In zijn atelier zette ik mijn eerste streken olieverf.

 
 

Ook klussen jong geleerd

Er was in en rond het huis altijd te timmeren, te metselen en te verven want zoals gezegd wij deden zoveel mogelijk alles zelf. Het huis werd eigenhandig verdubbeld (aan de achterkant, uit 't zicht vanaf de straat). Stenen terrassen, voor en achter. Dakreparatie, aanleggen van sanitaire afvoer, een beerput diep in de grond (totdat halverwege 70er jaren eindelijk gemeentelijk riool werd aangelegd), ingraven en aanleggen van een olietank (voor de kachel en de geiser), aanleg van de tuin en de met vissen- en kikkerkolonies bevolkte vijver van 12 bij 5 meter... diepe kuilen graven, hoge bomen kappen, onderhoudsschilderen, het was allemaal eigen -gezegend- handwerk.

 
(1970)

Middelbare school

In September 1971 naar brugklas Eijkenburg aan de Aalsterweg te Eindhoven. Op de fiets, 's ochtends een uur heen en 's avonds een uur weer terug.

September 1972 ambitieus en leergierig door naar het VWO-Atheneum op het St Joris Lyceum (waar dus mijn vader les gaf, maar ik heb nooit in zijn klas gezeten), gelegen aan de Elzentlaan, Eindhoven. Plichtsgetrouw behaalde ik over het algemeen goede cijfers, behalve voor wiskunde en algebra (ik begreep er niets van!), natuurkunde en scheikunde.

Na drie jaar begon ik me te realiseren dat immers allang vaststond dat ik naar de kunstakademie zou gaan, en daarvoor Havo de minimum vereiste was. En ook omdat ik inmiddels aan het gitaren bouwen was geslagen dus niet zoveel tijd meer had voor studeren, besloot ik vanaf het 4de leerjaar met Havo genoegen te nemen. Dat betekende: door naar het andere filiaal, het St Joris College aan de Roostenlaan. Waaraan eindexamen in het 5e leerjaar, juni 1976.

Meteen daarna aanmelding aan de kunstakademie te 's Hertogenbosch.
Waar ik vervolgens op grond van mijn portfolio enthousiast werd aangenomen.

 
(1976 - 1980) Koninklijke Akademie voor Kunst en Vormgeving te ’s-Hertogenbosch  (afdeling Illustratieve Vormgeving)

Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving Pettelaarseweg 2, 's Hertogenbosch
Deze foto is kennelijk kort na de bouw in de 30er jaren gemaakt. In mijn tijd was het omgeven door majestueuze bomen.

September 1976 begon ik mijn opleiding aan de Koninklijke Akademie voor Kunst en Vormgeving te 's-Hertogenbosch (aan de Pettelaarseweg 2), afdeling "Illustratieve Vormgeving"; enkele maanden later betrok ik een woning aan de Postelstraat 35.

Les van o.a. Wim van de Plas (modeltekenen en anatomie), Lou Strik, Kurt Löb, Jan van den Bouwhuijsen, Louis Visser, Gé Verhulst, Donald Wijzenbek, Paul Rondel, Gerard van Zon, Wim Noordhoek.

De van de Plas klas
Wim van de Plas (midden) omringd door leerlingen in het lokaal waar hij meestal lesgaf, tijdens de afscheidsborrel voor zijn pensioen, einde schooljaar 1978 (het zal dus juni geweest zijn)
. Tweede van links -met zware baard- ben ik.

Tekenen naar model, naar stilleven, en buiten in de natuur. Compositie. Anatomie. Letterontwerpen en calligrafie. Perspectief. Boekillustratie. Druktechnieken: etsen, lithografie, hout- en kopergravure. Kunst- en cultuurgeschiedenis. Fotografie en donkere kamer. Het gebeurde er allemaal, en onder inspirerende leiding van iedere docent. Bezield, intensief, breed, grondig. Klassiek én modern.

Ondanks dat de opleiding zeer stimulerend en leerzaam was, ook heel levendig en goed van atmosfeer, besloot ik in juni 1980 (een jaar vóór het eindexamenjaar) te vertrekken. Voornamelijk omdat mijn ambitie niet lag in het illustratie vak maar in de vrije schilderkunst en dus was ik daar -vond ik- mijn studietijd aan het verdoen. Olieverf, grote doeken, portretten, landschappen... dát was mijn doel, dáár wilde ik mee bezig zijn, en ik kon niet langer wachten!

 
(1980 - 1984)

Akademie Beeldende Kunsten - Arnhem (afdeling Vrije Kunst, Schilderen)

 
 

Aangetrokken door mijn geboortestreek verhuisde ik in September 1980 naar Arnhem en begon daar in het 2de leerjaar (als 'zij-instromer') de studie aan de ABK (Akademie Beeldende Kunsten) Arnhem, afdeling "Vrije Kunsten" zoals dat toen heette geloof ik.

Wat 'n deceptie. Het bleek een 'open atelier systeem'. Zelfstudie, met in plaats van echte docenten, een cynisch genootschap waarzeggers kaartenleggers en wichelroedelopers met de blik op oneindig. Per kwartaal diende je er enkele aan hun jasje te trekken voor de verplichte werkbespreking.

Het ging er daarbij weinig didactisch aan toe. Zo was men unaniem gekant tegen figuratief schilderen, en leerlingen die blijk gaven van 'talent' (een "taboe begrip"), of van het plan om na de studie in het levensonderhoud te gaan voorzien met hun kunstproduct (geld verdienen, nog een "taboe begrip"), werden in hun motivatie tot het uiterste getergd.

Ik heb me niet van de wijs laten brengen. Studie traject afgerond met diploma in juni 1984 door een enkele coördinator uitgereikt, met snerende "complimenten voor koppigheid en eigenzinnige volharding". Daar betaal je dan collegegeld voor.

Ik heb mijzelf in die 4 jaar het nodige aan schildertechniek en inzichten eigen gemaakt, volstrekt autodidact.

 

 
(1984)

Schilder, maar ook bouwer.

Sinds 1984 is Jozef Dekkers Beeldend Kunstenaar professioneel werkzaam vanuit de atelier-woning aan de Parkstraat 93 te Arnhem.

Jozef Dekkers bezig met precisiewerk

 

Aanvankelijk profileerde ik mij vooral als portretschilder, maar op den duur, aangemoedigd, besloot ik ook mijn creaties uit hout -die ik allereerst voor eigen gebruik had gemaakt- te tonen: kasten, tafels, bijzettafels, bureaus, verlichtings-objecten. Dat is steeds meer uitgegroeid naar opdrachtenwerk.

 
(1985 - 1994) Landschap

Tussen 1985 - 1994 trok ik jaarlijks 5 à 6 weken door Portugal, met waterverf en aquarelblocs.

Deze reizen door Portugal hebben enorme invloed gehad op mijn spontane stijl en kleurgebruik.

Ik leerde de taal, ontdekte de Fado, voelde mij er thuis onder de mensen, raakte gefascineerd door de mediterraanse cultuur en de getuigenis van zuideuropese geschiedenis.

In Portugal was het licht tot mijn verrassing heel wat feller en intenser dan wat ik in Nederland gewend was. Daardoor ging ik tijdens het schilderen naar de waarneming meer verzadigde kleuren en sterkere contrasten gebruiken. Dit voelde natuurlijk aan en helemaal op mijn plek alsof ik thuiskwam.

Deze trektochten leverden ieder jaar opnieuw een rijke oogst aan schilderwerken op, die goed verkochten.

Die manier van schilderen heb ik voor het laatst gedaan in 1994, de studie 'naar de natuur' was voltooid: de laatste serie die ik daar maakte is uit de herinnering, een uur na het moment van de waarneming.

Landschappen ontstaan sindsdien in het atelier, uit de herinnering en de verbeelding.

 

 
(1991) Portret

Deelname aan "Portret à Porter", een grote manifestatie rond kunstenaars van allerlei disciplines die zich bezig houden met portret, in de Beurs van Berlage Amsterdam.

Jozef Dekkers tijdens Portret A Porter 1993

[Het model zit links buiten beeld. Ik modelleer de verf niet alleen met penseel maar ook met de vingers]

 
(1991)

Expositie in Galerie Vieleers te Amsterdam.

 
(1992)

Expositie op het hoofdkantoor van Fokker Amsterdam.

 
(1993)

Grote overzichtsexpositie in Gallery Kousbroek te Arnhem.

 
(1993 - 2000)

Naakt

Na de 'Landschap periode' volgde een periode van tekenen en schilderen naar poserend vrouwelijk naakt model, 1993 - 2000.

Hiervóór had ik intensief het landschap bestudeerd, nu richtte ik mijn focus op het thema de naakte vrouwenfiguur. Voor mij als schilder de twee boeiendste thema's.

 
(1996 - 2000)

Bedrijf

In de periode 1996 t/m 1998 werd helaas al mijn energie opgeëist door een 40-urige baan (conciërge op een basisschool).

Daarop volgde een studie gericht op de zakelijke en administratieve kant van de zelfstandige onderneming. Aspecten die op de kunstakademies nooit waren behandeld, nu alsnog eigen gemaakt.

In 2000 aanschaf van mijn eerste computer (733Mhz Pentium 3, Windows 98 SE), een reusachtige printer-scanner-fax (HP Officejet G85), en ISDN.

Kort daarna, ontwikkeling in Frontpage van mijn eerste website.

 
  Deelname aan kunstbeurs 'Kunst Ahoy' te Rotterdam (27 - 29 April 2000).

 
(2001)

Webdesign en Photoshop

Het jaar 2001 werd gedomineerd door de cursussen Webdesign met Dreamweaver en HTML, en DTP Photoshop, aan het Graphisch Lyceum Utrecht.

De bestaande (Frontpage) website omgezet naar schone HTML 4.01 en CSS.
Begin van digitaal beheer van mijn documentatie en portfolio, website creatie en dagelijks onderhoud daarvan met behulp van Dreamweaver. Sindsdien zodanig erin bedreven dat ik er ook werk in aanneem.

 
(2002 - 2006)

Interieur objecten/meubilair en -decoratie

In de periode 2002 - 2006 verbreedde de focus naar de meer toegepaste vormen van opdrachtenwerk.

Opdrachten voor meubelstukken (bureaus, tafels, bijzettafeltjes, kasten en dergelijke).

Samen met nieuwe collega's die ik ontmoette, betrad ik de markt voor muurschilderingen bij restaurants en particulieren. Interieur-decoratie bij bedrijven en particulieren. Op woonbeurzen staan.

Vanaf 2004 begon ik me te bekwamen in het assembleren van computers. Aanvankelijk alleen voor mijzelf, maar algauw ook in opdracht.

 
(2007 - 2011)

Internet, en banen

In de loop van 2007 ontwikkeling van fora (in phpBB3) en blog (in Wordpress) op domein blindnero.com , waaronder Blín D'ñero Forums dat is opgezet rondom mijn hobby computers en video-games, en ervaringsdeskundige ondersteuning aan pc-gebruikers.

De periode van 2007 - 2011 werd daarnaast tweemaal in beslag genomen door externe werkzaamheden (voltijd baan), waardoor mijn schilderkunst helaas op een zeer laag pitje kwam te staan. Moeilijk te combineren, de mens zou een dubbele voorraad energie moeten kunnen opslaan...

 
(2012 - 2013)

Herbezinning

De periode 2012 - 2013 kan het best gekarakteriseerd als "rustig aan", herstel van overspanning.

Achterstallig onderhoud en reorganisatie van atelier. Herbezinning.

In 2014 vier ik mijn 30e professionele jaar in en vanuit mijn woon-werk atelier aan de Parkstraat 93 te Arnhem.

 
(2014 - 2017)

Voorbereiding

Klus- en onderhoudsschilderwerk weer als zzp'er bij bedrijven en particulieren.

Ondertussen op de achtergrond, geleidelijk aan voorbereiding van nieuw artistiek werk.

 
(2017 - 2018)

Renovatie

Alle tijd en energie nu als zzp'er in voltijd renovatie opdrachten werk.

 
     

 

Omhoog / Up

 

 


 
 
| Home | Portret in olieverf | Portret tekening naar foto | Portret tekening naar poseren | Snelportret | Karikatuur | Landschap | Mens | Element | Huis | Naakt tekening | Naakt serie | Tangoles | Portugal | Design in Hout | Muurschildering | Creatieve Klussen | Wat kost het | Biografie | Pers | Media | Contact | Links | Sitemap |

 

Laatst bijgewerkt / This page was last modified: Tuesday, November 27, 2018 12:41 PM
Everything on this website is Copyright © 2001, 2014 Atelier Jozef Dekkers